رویکرد شناختی چیست
سلام خدمت کاربران عزيز به سايت جستير خيلي خوش آمديد؛ رویکرد شناختی چیست ؟ در اين مطلب ميخواهيم درباره ي این موضوع اطلاعاتی در اختيار شما قرار دهيم ما را تا انتهاي مطالب همراهي بفرماييد.
رویکرد شناختی در روانشناسی چیست
رویکرد شناختی (به انگلیسی:cognitive psychology) علمی ست که به مطالعه ی فرایند های پردازش اطلاعات در ذهن از قبیل توجه، ادراک، حافظه، زبان، حل مسئله، خلاقیت و استدلال می پردازد.
رفتارهایی که از انسان سر میزند، از دیدگاههای گوناگون قابل تبیین است. هر یک از دیدگاهها با تکیه بر روشهایی، فرآیندها و رفتارهای روانی را توصیف میکنند؛ این الگوهای فکری که رفتار آدمی را با مفهوم و برداشت خاصی تحلیل میکنند، رویکرد (approach) نام دارد.

پنج رویکرد اصلی در روانشناسی شناخته شدهاند که عبارتند از: زیستی، رفتاری، شناختی، روانکاوی و پدیدارشناختی.
نقاط قوت روانشناسی شناختی چیست
یکی از نقاط قوت رویکرد شناختی این است که همواره روشهای بسیار کنترل شده و دقیق مطالعهای را به کار گرفته است تا دانشمندان را قادر سازد فرآیندهای شناختی را در عمل مورد استنتاج و دریافت قرار دهند.
این کار با استفاده از آزمونهای آزمایشگاهی برای تهیهی اطلاعات قابل اطمینان و عینی انجام شده است. رویکرد شناختی احتمالاً رویکرد غالب در روانشناسی امروز است و در گسترهی وسیعی از زمینههای عملی و نظری کاربرد دارد.
به راحتی با انواع روشها ترکیب می شود:
به عنوان مثال، رفتارگرایی + روانشناسی شناختی = نظریهی یادگیری اجتماعی؛
زیست شناسی + روانشناسی شناختی = روانشناسی تکاملی.
نقاط ضعف روانشناسی شناختی چیست
روانشناسی شناختی بر تمرکز ذهنی تاکید دارد. به عنوان مثال، استفاده از قیاس کامپیوتری به این معنی است که محققان پردازش اطلاعات، بیشتر بر جنبههای منطقی پردازش شناختی تمرکز میکنند و کمتر توجه خود بر روی جنبههای احساسی، خلاقانه و اجتماعی که بر تفکر نیز تأثیر میگذارند، معطوف میدارند.
روانشناسی شناختی اغلب بر مقایسهها تکیه میکند. به عنوان مثال، ذهن نیز ممکن است به همان شیوهای که کامپیوترها عمل میکنند کار کنند. اما آیا این واقعاً همان روشی است که مغز بر اساس آن کار میکند؟ مغز بینهایت قویتر و انعطافپذیرتر از پیشرفتهترین کامپیوترها است.
سادهسازی و احالهی ذهن بشر به ماشین.
راهبردهای حل مسئله رویکرد شناختی چیست
از راهبردهای حل مسئله میتوان به این موارد اشاره کرد:
- الگوریتمها (یک راهبرد حل مسئلهاست که مستلزم پیروی از یک قاعده، روش یا متد خاص است و ضرورتاً به راه حل صحیح میانجامد)
- بینش (درک ناگهانی از چگونگی حل مسئله)
- روشهای اکتشافی (راهبردهای غیررسمی شهودی و حدسی است که برخی اوقات منجر به راه حلی مؤثر میشوند و گاهی به راه حل مؤثری نمیرسند.
روشهای اکتشافی شامل چهار روش است: ۱- تحلیل وسیله هدف؛ ۲- کار به سمت جلو؛ ۳- کار به سمت عقب؛ ۴- تولید و آزمون
توضیح
- تحلیل وسیله هدف: حلکننده مسئله با نگاه کردن به انتهای هدف مورد جستجو مسئله را تحلیل میکند و سعی میکند فاصله میان موقعیت فعلی و هدف نهایی در آن فضا را کاهش دهد.
- کار به سمت جلو: حلکننده مسئله از ابتدا شروع و سعی میکند مسئله را از ابتدا تا انتها حل کند.
- کار به سمت عقب: حلکننده مسئله از آخر شروع و سعی میکند از آنجا به سمت عقب حرکت کند.
- تولید و آزمون: حلکننده مسئله صرفاً گزینهای از اقدامات مختلف را نه الزاماً به شیوهای نظام مند انجام میدهد و سپس توجه میکند که کدام یک از آن اقدامات عمل خواهد کرد.
شاید آنچه به عنوان تروی از ان یاد میشود همین باشد.
احتمال دارد رایانهها از راهبردهای الگوریتمی حل مسئله استفاده کنند. انسانها به نظر میرسند بیشتر از روشهای اکتشافی غیررسمی استفاده میکنند در حل مسائل بد ساختار انتخاب باز نمایی مناسب برای مسئله به شدت بر آسانی دستیابی به راه حل درست تأثیر میگذارد.
در صورت عاقه مندی از مطالب زیر دیدن فرمایید:
- آموزش ماساژ پا برای رفع خستگی
- خون دماغ
- موبایل مارکتینگ یا بازاریابی موبایلی چیست؟
- هال و پذیرایی
- جینسینگ چیست