علایم آسم
سلام خدمت کاربران عزيز به سايت جستير خيلي خوش آمديد در اين مطلب ميخواهيم درباره ي علایم آسم اطلاعات مفيدي در اختيار شما قرار دهيم ما را تا انتهاي مطالب همراهي فرماييد.
آسم
آسم (برگرفته شده از واژه یونانی به معنی «آسما» یا «نفس نفس زدن») یک بیماری التهابی رایج مزمن مجاری هوایی است که ویژگیهای آن عبارتند از علائم متغیر و عودکننده، انسداد برگشت پذیر جریان هوا و اسپاسم برونش. نشانههای رایج آن عبارتند از خس خس، سرفه و تنگی نفس که به سهگانه آسم معروف است.
انواع علایم آسم بر اساس شدت
- آسم متناوب خفیف (mild intermittent): علائم روزانه، کمتر یا برابر دو بار در هفته و علائم شبانه، کمتر یا برابر با دوبار در ماه
- آسم پایدار خفیف (mild persistent): علائم روزانه، بیشتر از دوبار در هفته و کمتر از یک بار در روز و علائم شبانه بیشتر از دو شب در ماه
- آسم پایدار متوسط (moderate persistent): علائم روزانه هر روز و علائم شبانه بیش از یک شب درهفته
- آسم پایدار شدید (severe persistent): علائم مداوم روزانه و علائم شبانه مکرر
- آسم پایدار بسیار شدید (very severe): پاسخ ندادن به حداکثر دوز کورتیکواستروئید استنشاقی
عوارض علایم آسم عبارتند از:
• علایمی که خوابیدن، کار کردن یا فعالیت های شغلی بیمار را مختل می کنند.
• مشکل در رفتن به مدرسه یا سرکار در زمان های عود بیماری
• تنگ شدن دائمی مجاری تنفسی که می تواند نحوه نفس کشیدن بیمار را تحت تأثیر قرار دهند.
• مراجعه به اورژانس و بستری شدن در زمان های حملات شدید آسم
• عوارض جانبی برخی داروهایی که برای کنترل آسم شدید مصرف می شود.
علایم خطرناک آسم
به نظر می رسد برخی عوامل می توانند باعث افزایش خطر ابتلاء به آسم می شوند. این عوامل عبارتند از:
• داشتن نسبت خونی( مانند والدین یا برادر و خواهر) با فرد مبتلا به آسم
• ابتلا به سایر آلرژی ها مانند درماتیت آتوپیک یا رینیت( زکام در اثر حساسیت)
• داشتن اضافه وزن
• استعمال دخانیات
• مواجهه با دود سیگار
• داشتن مادری که در دوران بارداری استعمال سیگار داشته است
• مواجهه با بخارها و سایر آلاینده ها
• مواجهه با محرک های شغلی مانند مواد شیمیایی که در کشاورزی، آرایشگری و کارخانجات مورد استفاده قرار می گیرد.
مواجهه با آلرژن ها، مواجهه با برخی میکروب ها یا انگل ها و ابتلاء به انواع عفونت های ویروسی و باکتریایی نیز می توانند در افزایش خطر ابتلاء به آسم مؤثر باشند. در هر صورت به منظور تعیین نقش این عوامل در ابتلاء به آسم نیاز به انجام تحقیقات بیشتر وجود دارد.
علائم آسم فصلی یا آلرژیک
پزشک ممکن است با کلماتی مانند درونی یا بیرونی در مورد بیماری آسم شما صحبت کند. درک بهتر از ماهیت بیماری آسم میتواند به توضیح تفاوتهای بین این دو کمک کند. آسم بیرونی یا آلرژیک شایعتر است و معمولا در دوران کودکی ایجاد میشود. تقریبا ۷۰ تا ۸۰ درصد از کودکان مبتلا به آسم، آلرژیهای مستند (documented allergies) نیز دارند. در این موارد معمولا سابقهی خانوادگی آلرژی وجود دارد. همچنین در اغلب اوقات سایر بیماریهای آلرژیک مانند آلرژیهای بینی یا اگزما نیز دیده میشود. آسم آلرژیک معمولا در اوایل بزرگسالی رو به بهبودی میرود. بااینحال در بسیاری از موارد، این آسم مجددا ظاهر میشود.
آسم درونی نمونهای از تمام موارد را در خود دارد، معمولا بعد از ۳۰ سالگی ایجاد میشود و عموما به آلرژی مربوط نیست. زنان بیشتر از مردان به این نوع آسم دچار میشوند و بسیاری از موارد آن پس از عفونت دستگاه تنفسی ظاهر میشود. بهنظر میرسد چاقی نیز یک عامل خطر برای ابتلا به این نوع آسم است. درمان آسم درونی دشوار است، علائم آن اغلب مزمن است و در تمام طول سال وجود دارد.
علائم آسم کودکان
علائم آسم در همهی کودکان یکسان نیستند؛ حتی ممکن است که کودک در هر مرحله از بیماری علائم متفاوتی داشته باشد. برخی از علائم احتمالی عبارتند از:
- حملات مکرر سرفه در شب یا حین بازی، خندیدن و گریه کردن.
- سرفه مزمن (این علامت شاید در برخی کودکان تنها علامت بیماری باشد)
- کمانرژیبودن در زمان بازی
- تنفس سریع (بهطور متناوب)
- شکایت از احساس ناراحتی و گرفتگی در قفسه سینه.
- صدای سوت هنگام دم یا بازدم (یا همان خس خس سینه)
- حرکات الاکلنگی در قفسهی سینه ناشی از تنفس سخت (این حرکات را درونکشیدگی میگویند)
- تنگی نفس
- احساس ضعف یا خستگی
پزشک معالج علاوهبر بررسی این علائم، باید احتمال وجود سایر بیماریهایی را که تنفس بیمار را دچار مشکل میکنند، بررسی نماید. متخصصان اطفال در توضیح علت علائمی مانند خس خس سینه همراه با تنگی نفس یا سرفه در نوزادان و کودکان نوپا اغلب از اصطلاحاتی مانند «بیماری واکنشی مجاری هوایی» یا «برونشیولیت» استفاده میکنند (هرچند این بیماریها نیز معمولا به درمانهای آسم جواب میدهند). همچنین این احتمال وجود دارد که آزمایشهای تشخیصی آسم تا پیش از ۵ سالگی خیلی دقیق از آب درنیایند.
علائم آسم عصبی
زمانی که فرد استرس دارد بیشتر متوجه علائم اضطراب و آسم می شود. زمانی که خس خس کردن و یا سرفه کردن وخیم تر می شود فرد مضطرب تر می شود که این مورد به خودی خود منجر به بدتر شدن علائم آسم می شود.
با پزشک خود درباره اینکه چگونه اضطراب خود را مدیریت کنید تا علائم بیماری آسم را بیشتر تحت کنترل در آورید صحبت کنید.
با اینکه استرس موجب بیماری آسم نمی شود ولی استرس و آسم به هم مرتبط هستند. آسم باعث ایجاد استرس می شود و استرس می تواند کنترل بیماری آسم را برای فرد دشوارتر سازد. استرس روزانه می تواند منجر به وخیم تر شدن علائم آسم شود. فرد باید یاد بگیرد که استرس خود را کنترل کند تا بتواند علائم بیماری را تحت کنترل در آورد. نیاز است که برنامه روزانه مناسبی داشته باشید تا اینکه در طول روز تحت فشار قرار نگیرید.
هرچه مشکلات تنفسی مدت زمان طولانی تری تحت کنترل نباشند به احتمال بیشتری فرد متوجه آسم ناشی از استرس می شود. این مورد می تواند باعث مشکلات زیر شود:
– اختلال در خواب
– خستگی
– عدم توانایی در ورزش کردن
– آسم ناشی از ورزش کردن
– عدم توانایی در انجام حرکات هوازی
– عدم توانایی در تمرکز
– عملکرد ضعیف
– حساس شدن فرد
– تغییر در اشتها
– افسردگی
منبع : ویکی پدیا
در صورت علاقه مندی از مطالب زیر دیدن فرمایید: