علایم ms
سلام خدمت کاربران عزيز به سايت جستير خيلي خوش آمديد در اين مطلب ميخواهيم درباره ي علایم ms اطلاعات مفيدي در اختيار شما قرار دهيم ما را تا انتهاي مطالب همراهي بفرماييد.
بیماری ms چیست
بیماری ms یک بیماری دستگاه عصبی مرکزی بوده و در این بیماری پوشش محافظ اعصابی که در داخل و اطراف مغز نخاع قرار دارند تخریب می شود که این خود باعث ایجاد طیف گسترده ای از علائم مثل از دست دادن کنترل عضلات هماهنگی بین آنها تا اختلالات بینائی می شود.
این بیماری در زنان شایعتر از مردان بوده و همچنین در نقاطی از دنیا مثل اروپای شمالی، آمریکا و کانادا نیز از شیوع بالاتری برخوردار است. همچنین افرادی که در خانواده خود بیمار مبتلا به MS را دارند، ریسک بالاتری برای ابتلا به این بیماری را نسبت به سایر افراد جامعه دارند.
علايم ms چيست
۱. علایم ms مرتبط با ماهیچه
در بیماری ام اس، سلولهای ایمنی بدن به سیستم عصبی حمله میکنند. این مشکل میتواند در مغز، طناب نخاعی یا اعصاب بینایی بهوقوع بپیوندد. در نتیجه، بیماران علائمی را در ماهیچهها هم احساس خواهند کرد:
- اسپاسم یا گرفتگی ماهیچهای؛
- بیحسی؛
- مشکل حفظ تعادل بدن و فقدان هماهنگی میان ماهیچهها؛
- دشواری در حرکت دادن دست و پا؛
- قدم برداشتن نامتعادل و مشکل در راه رفتن؛
- ضعف یا لرزش در یک یا هر دو پا و دست.
۲. علایم ms مرتبط با چشمها
مشکلات بینایی هم میتواند در مردان و زنان رخ دهد. مثلا:
- از دست دادن بینایی بهصورت جزئی یا کامل که معمولا در یک چشم رخ میدهد؛
- احساس درد هنگام حرکت دادن چشمها؛
- دوبینی؛
- تاری دید؛
- حرکات غیرارادی چشم؛
- مشکلات عمومی در چشم و بینایی.
همه این علائم ناشی از آسیبهایی است که به بخشهایی از مغز با مسئولیت ایجاد کنترل و هماهنگی دید بهوجود میآید.
۳. علایم ms مرتبط با تغییرات دفع ادرار و مدفوع
نارسایی مثانه و علائم روده معمولا در مسیرهایی از سیستم عصبی بهوجود می آید که ماهیچههای روده و مثانه را کنترل میکنند. علائم مشکلات روده و مثانه در ام اس به شکل زیر است:
- مشکل در شروع ادرار؛
- نیاز مکرر به دفع ادرار؛
- عفونتهای مثانه؛
- ناتوانی در کنترل مدفوع و ادرار؛
- یبوست؛
- اسهال.
۴. بیحسی یا درد
احساس کرختی، مورمور شدن و درد در بدن بسیاری از مبتلایان به ام اس بهوجود میآید. این علائم معمولا در نقاط مختلف بدن یا برخی از اندامهای خاص ایجاد میشود. گاهیاوقات، احساس درد شبیه سوزنسوزن شدن یا سوزش است. بر اساس تحقیقات، بیش از نیمی از مبتلایان به ام اس، شکلی از درد را در طول بیماری خود احساس خواهند کرد.
درحالیکه برخی از انواع درد مستقیما نتیجه وقوع ام اس در بدن است، اما بعضی از اشکال درد هم از عواقب جانبی اثرات این بیماری روی بدن است. مثلا، عدم تعادل در راه رفتن میتواند باعث دردی شود که نتیجه فشار روی مفاصل است.
۵. مشکلات مرتبط با تکلم یا بلع
افراد مبتلا به ام اس دچار مشکلاتی در صحبت کردن هم میشوند. از علائم رایج در این زمینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صحبت کردن به صورت بریدهبریده و غیرواضح؛
- از دست دادن توانایی کنترل صدا؛
- کاهش سرعت ادای جملات و کلمات؛
- ایجاد تغییرات در کیفیت صحبت کردن، مثلا صداهای بلند یا کم آوردن نفس هنگام حرف زدن.
آسیبهای ام اس روی بلع هم اثر میگذارد. بههمینخاطر، جویدن و انتقال مواد غذایی به قسمت عقب دهان کمی سخت میشود. این آسیبها در انتقال غذا به مری و معده هم اثر میگذارد.
۶. علائم مرتبط با مغز و اعصاب

طیفی از علائم مرتبط با مغز و اعصاب هم با ابتلا به ام اس در بدن مردان و زنان بهوجود میآید:
- کاهش بازه توجه و حواس فرد؛
- فقدان حافظه؛
- ناتوانی در جمع و جور کردن افکار و قضاوت؛
- مشکل در استدلال یا حل مسئله؛
- افسردگی بهخاطر وارد شدن آسیب به بخشهای مخصوص کنترل اعصاب یا فشار و ترس ناشی از ابتلا به بیماری؛
- نوسانات خُلقی؛
- سرگیجه، عدم تعادل، حالتی که انگار همهچیز دور سرتان در حال دوران و چرخش است (گیج رفتن شدید).
۷. علایم ms : مشکلات جنسی
ممکن است مشکلات جنسی هم بهعنوان یکی از علائم ام اس در مردان و زنان بهوجود آید. مثلا:
- کاهش میل جنسی؛
- کاهش تحریک اندام تناسلی؛
- ارگاسمهای کمتر یا خفیفتر.
در زنان، احتمال کاهش ترشحات واژینال در هنگام آمیزش و درد هم وجود دارد.
علائم ms در زنان
به نظر میرسد علائمی از بیماری که عمدتاً زنان را تحت تأثیر قرار میدهد، به سطح هورمون مربوط میشود. برخی محققان تصور میکنند داشتن سطوح پایینتر تستوسترون ممکن است در این روند نقش داشته باشد. برخی دیگر نیز این باور را دارند که نوسانات هورمونهای زنانه میتواند این علائم را بروز دهد. به هر حال برای تعیین علل واقعی این اختلالات، تحقیقات بیشتری نیاز است.
علائم اصلی که زنان را بیش از مردان تحت تأثیر قرار میدهد، شامل مشکلات قاعدگی، علائم مربوط به بارداری و مسائل مربوط به یائسگی است.
۱. مشکلات قاعدگی
تحقیقات نشان دادهاند که در برخی زنان علائم بیماری ام اس در طول دوره قاعدگی افزایش مییابد. این مسئله ممکن است به دلیل کاهش سطح استروژن در آن دوره باشد. علائمی که برای افراد تحت مطالعه به میزان وخیمتری خود را نشان دادند شامل ضعف، عدم تعادل، افسردگی و خستگی بود.
۲. علائم مرتبط با بارداری
خبر خوب برای زنان مبتلا به ام اس این است: تحقیقات نشان میدهد بیماری ام اس تأثیری بر باروری ندارد. این نکته بدان معنی است که این بیماری زنان مبتلا را از بارداری و تولد فرزند سالم محروم نخواهد کرد. حتی در خبری بهتر میتوان گفت در اغلب زنان، علائم بیماری در حین بارداری، بخصوص در سه ماهه دوم و سوم، ثابت است و حتی بهبود مییابند. با این حال، برگشت و عود بیماری پس از زایمان اتفاق میافتد.
۳. یائسگی
برخی تحقیقات نشان دادهاند که در بعضی از زنان علائم ام اس پس از یائسگی بدتر میشوند. همانند علائم قاعدگی ممکن است دلیل این مسئله به کاهش میزان استروژن ناشی از یائسگی بازگردد. همچنین برخی از مطالعات نشان دادهاند که درمان جایگزینی هورمون HRT به کاهش این چنین علائم ام اس در زنان یائسه، کمک میکند. با این حال، HRT با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه، بیماری قلبی و سکته مغزی مرتبط است. اگر میخواهید بدانید که آیا HRT ممکن است برای مدیریت علائم بیماری پس از یائسگی مفید باشد یا خیر، با پزشک خود صحبت کنید.
اميدوارم مطالب براي شما سودمند واقع شده باشد از همراهي شما با جستير سپاس گزاريم.
در صورت علاقه مندی از مطالب زیر دیدن فرمایید: