قلعه رودخان پینورست
سلام خدمت کاربران عزيز به سايت جستير خيلي خوش آمديد در اين مطلب ميخواهيم درباره ي قلعه رودخان پینورست اطلاعاتي جمع آوري کرده ايم که در اختيار شما قرار دهيم ما را تا انتهاي مطالب همراهي بفرماييد.
قلعه رودخان کجاست
دژ رودخان یا قلعه حسامی نام قلعهای است متعلق به دوره امپراتوری ساسانی که بر فراز ارتفاعات جنگلی شهرستان فومن در روستای رودخان ساخته شده و ۲٫۶ هکتار مساحت و ۶۵ برج و بارو و دیواری به طول ۱۵۰۰ متر دارد. دژ رودخان در ۳۰ کیلومتری شهر فومن است. برخی کارشناسان، ساخت قلعه را در دوران ساسانیان و مقارن با حمله اعراب به ایران دانستهاند.
معماری قلعه رودخان
بی شک یکی از مواردی که باعث عظمت قلعه رودخان شده، معماری بی نظیر آن است. این قلعه با دیوارهایی بلند تا ارتفاع ۱۰ متر بر فراز کوه قرار گرفته است.
به روزنههای شیب دار دیوارها تیرکش میگویند. از این فضاها برای تیراندازی و ریختن مواد مذاب بر روی سربازان دشمن استفاده می شد.
در قسمتهای مهم دژ هم به اتاقکهای کوچکی برمیخوریم که به آنها جانپناه میگویند. اینها سنگرهایی سقفدار بودند تا سربازها در برابر دشمن بتوانند پناه بگیرند.
در داخل دیوارها شکافهایی وجود دارد که محل روشن کردن آتش بودند. گویا در کنار این بخاریها فضایی برای خشک کردن لباسهای خیس هم وجود داشته.
در کتاب «قلعه رودخان، بزرگترین دژ گیلان -تاریخچه و معماری» نقلی از دکتر ستوده آمده که به تونل فرار قلعهاشاره میکند:
«در بخش غربی دژ، پس از چندبن اتاق خراب به چشمهی آبی میرسیم که منبع اصلی آب قلعه است. پس از این چشمه با پیمودن فاصلهی زیادی به بنایی عظیم و مدور میرسیم که روزی دو طبقه بوده است. فعلاً در طبقه زیرین آن دارای تونلی است که به خارج میرود. معروف است که این سمج، فرارگاه قلعه بوده است. میگویند این تونل به دهکدهی شانیس در طارم کنار سفیدرود راه دارد. پس از این با ادامه دادن راه و پیمودن دویست متر دیگر در منتهی الیه غربی دژ به شاهنشین میرسیم.»
در قسمتی که باروهای جنوبی و شمالی قلعه به هم نزدیک میشوند، اتاق تاریکی وجود دارد که بعضی از محققین اعتقاد دارند محل زندان بوده.
باروهای قلعه رودخان با لاشهسنگ ساخته شده ولی این سنگها از لبهی صاف کنار هم قرار گرفتهاند و فضایی صاف ساختهاند. بینندهی امروزی ممکن است فکر کند این سنگها با دستگاه برش خوردهاند. در حالی که اینطور نبوده.
بخش های مختلف قلعه رودخان
پله های قلعه:
با رسیدن به روستای رودخان و عبور از جاده ای پر پیچ و خم، می بایست خودرو خود را در محلی مناسب پارک کنید. در ادامه با چند دقیقه پیاده روی، به ابتدای مسیر قلعه رودخان می رسید.
برای رسیدن از قلعه رودخان باید از ۱۶۲۰ پله بالا رفت. این پلهها جدیداً ساخته شده تا گردشگران بتوانند از قلعه بازدید کنند. طی کردن این مسیر دو سه ساعت طول میکشد. خیلیها که برای گشت و گذار میآیند سری به جنگل و رودخانهی اطراف میزنند و نرسیده به قلعه بر میگردند. البته مخصوصاً در هوای شرجی بالا رفتن از پلهها ممکن است قدری سخت باشد. پلههایی آخر مسیر هم چندان استاندارد نیستند و اگر احتیاط نکنید ممکن است سر بخورید.
اگر نیاز به چوبدستی دارید میتوانید ابتدای راه از فروشندههای بومی چوبدستی بامبو بخرید. کنار راه آلاچیقهایی هم هست که نوشیدنی و چیزهای دیگر میفروشند.
داخل قلعه رودخان هم ۱۰۰۰پلهی دیگر وجود دارد. به همین خاطر به قلعه رودخان هزار پله میگویند.
ورودی قلعه رودخان :
پس از بالا رفتن از پله ها به در ورودی با دو برج بزرگ می رسید. با عبور از درب، وارد راهرویی می شوید که با عبور از چند پله به پشت بام ورودی و برج ها هدایت می شوید. در حال حاضر مسافران وقتی به پشت بام ورودی اصلی میرسند نفسی تازه میکنند و مینشینند تا قدری از منظرهی روبهرو لذت ببرند.
شاه نشین:
محل اسقرار حاکم، در بلندترین نقطه قلعه بود. ساختمانی سه طبقه که به شاه نشین معروف است، تراس شاهنشین مشرف به چشمانداز بینظیری از مناظر اطراف است. امنترین قسمت قلعه رودخان همین قسمت شاه نشین بوده. حتی حالا که سربازی از قلعه رودخان دفاع نمیکند، رسیدن به شاهنشین دشوار است.
پایگاه نظامی:
بخش شرقی قلعه رودخان به عنوان پایگاه نظامی استفاده میشد. این قسمت شامل در ورودی، زندان، حمام، درب خروج اضطراری و تعدادی واحد مسکونی برای افسران درجهدار است. احتمالاً این قسمتانبار سلاح و مهمات بوده به همینخاطر با دو برج عظیم از آن محافظت میشده.
آب انبار:
در عمیق ترین بخش قلعه، آب انباری به چشم میخورد که محل جمعآوری آب مورد نیاز قلعه بود. شاید این آب انبار کاربرد سردخانه هم داشته. مواد غذایی را به چوبی آویزان میکردند تا سالم بمانند.
اطلاعات بازدید و آدرس قلعه رودخان
آدرس: استان گیلان، شهرستان فومن، روستای رودخان، قلعه تاریخی رودخان
اميدوارم مطالب براي شما سودمند واقع شده باشد از همراهي شما با جستير سپاس گزاريم.
بیشتر بخوانید: