ماتریس انسف
سلام خدمت کاربران عزيز به سايت جستير خيلي خوش آمديد در اين مطلب ميخواهيم درباره ي ماتریس انسف اطلاعات مفيدي در اختيار شما قرار دهيم ما را تا انتهاي مطالب همراهي فرماييد.
ماتریس انسف چیست
ماتریس آنسف (به انگلیسی: Ansoff Matrix) یک ابزار برنامهریزی راهبردی است که چهارچوبی برای کمک به مدیران و بازاریابان به منظور تدوین راهبردهایی برای رشد در آینده فراهم میسازد.
این مفهوم را ایگور آنسف (به انگلیسی: Igor Ansoff) ریاضیدان و مدیر کسب و کار طراحی کرده است.
ماتریس رشد انسف
مثلا شرکت اپل میکوشد که سهم خود از بازار تلفن همراه را بیشتر کند. این شرکت میداند که ورود به بازارهای نوین مثل آفریقا برایش سودآور است. همچنین با معرفی ایرپاد و اپل واچ به فتح بازارهای جدید فکر میکند.
این شرکت با طراحی و تولید آیفون SE میکوشد تا با محصولی جدید بازارهایی جدید را فتح کند. هیچ بعید نیست اپل محصولی کاملا متفاوت ویژه بازار هند و چین تولید کند.
الف- نفوذ در بازار فعلی
بر اساس ماتریس آنسوف اولین قدم برای توسعه کسبوکار، بررسی امکان نفوذ در بازارهای فعلی با کالای فعلی است. مثلا ایرانخودرو در حال حاضر در ایران خودروی دنا میفروشد. این شرکت قبل از آن که به تولید محصول جدید یا صادرکردن خودروهای خود فکر کند، میتواند برای افزایش فروش دنا برنامهریزی کند.
برای افزایش فروش در بازار فعلی راهکارهای مختلفی وجود دارد:
- تخفیف، فروش اقساطی، تسهیلات و…
- افزایش حجم تبلیغات و بهبود استراتژی بازاریابی
- بهبود مکانیسم توزیع محصول
- خرید شرکت رقیب
- …
هدف از این استراتژی این است که بدون تغییر دادن محصول فروش آن تغییر کند. اگر بازار کنونی برای محصول فعلی پتانسیل دارد، هزینه کردن برای معرفی محصول جدید کار عاقلانهای نیست با ربات ما در صف های بورس بخرید، بفروشید، سود کنید !!!!نفوذ در بازار (Market Penetration) میکوشد سهم شرکت از بازار را افزایش دهد. پیدا کردن مشتریهای جدید در بازار فعلی یا افزایش مصرف برای مشتریهای قبلی به یک اندازه کارآمد است.
ب- توسعه بازار
وقتی اطمینان پیدا کردید که بازار فعلی بهطور کامل اشباع شده است، وقت کشف بازارهای جدید میرسد. این بازار جدید میتواند افتتاح یک شعبه در نقطه جدیدی از شهر باشد یا صادرات محصول به کشوری دیگر.
وقتی اطمینان پیدا کردید که بازار فعلی بهطور کامل اشباع شده است، وقت کشف بازارهای جدید میرسد.
در توسعه بازار (Market Development) مثل نفوذ در بازار، هدف افزایش فروش بدون ایجاد تغییر در محصول است. با این تفاوت که به دنبال در این حالت به دنبال بازارهایی بکر میروید. روشهای عمومی برای توسعه بازار میتواند متفاوت باشد:
- افتتاح شعبه جدید
- صادرات به کشوری جدید
- فروش عمده (B2B) برای کالاهایی که بهصورت تکی (B2C) میفروختید
- تکفروشی (B2C) برای کالاهایی که بهصورت عمده (B2B) میفروختید
در این حالت ممکن است درصد سهم شما از بازار تغییر نکند. حتی به خاطر رقابت در بازارهای جدید ممکن است درصد سهم شما کمتر شود. اما درآمد نهایی شما بیشتر از قبل خواهد بود.
ج- توسعه محصول
وقتی به این نتیجه رسیدیم که بازار کنونی اشباع شده است و برای محصولاتمان بازاری جدید وجود ندارد، وقت توسعه محصول است. توجه کنید که معرفی محصول جدید تنها یکی از راههای ممکن برای توسعه محصول (Product development) به شمار میرود. در ماتریس آنسوف برای توسعه محصول میتوانیم:
- محصولاتی جدید تولید کنیم
- حق تولید محصولی را بخریم که شرکتی دیگر تولید میکند
- به کمک تولیدکنندهای دیگر، محصول آنها را با برند خود تولید کنیم
- شرکتی دیگر محصولی را با نام تجاری ما تولید کند
برای مثال خودروی تیبا محصولی جدید برای شرکت سایپا است. این شرکت حق تولید ساندرو را میخرد. از طرف دیگر روی خودروی زوتی برند خود را میزند و آن را با نام آریو میفروشد. این خودروساز میتواند تولید بخشی از محصولاتش (مثل پراید) را به شرکتهای دیگر (مثل پارسخودرو) بسپارد.
نکته بسیار مهم در معرفی یک محصول جدید این است که از وجود بازار برای این محصول اطمینان داریم. مثلا وقتی اپل برای نخستین بار ساعت معرفی کرد، میدانست که مردم برای ساعت هوشمند پول خرج میکنند. وقتی مرسدس با همکاری نیسان و رنو از وانت X رونمایی کرد، در مورد تقاضای لازم برای این خودرو تردیدی نداشت.
د- متنوعسازی
متنوعسازی از ترکیب دو حالت قبلی به دست میآید. یعنی شرایطی که میخواهیم در بازاری نوین، محصولی نوین عرضه کنیم. این کار طبیعتا ریسک زیادی دارد.
مثلا اگر یک شرکت بخواهد خودروهای خودران را بهصورت انبوه تولید کند و بفروشد، باید هم محصولی جدید توسعه دهد و هم بازار را برای پذیرش این محصول جدید آماده کند.
پیشتر در مورد متنوعسازی (diversification) بهصورت مفصل سخن گفتهایم. گفتهایم که متنوعسازی میتواند در تولید محصولی جدید، در تولید جریان بالادست (تولید شیر برای شرکتی که ماست تولید میکند)، تولید جریان پاییندست (تولید ماستبستنی برای شرکتی که ماست تولید میکند) و انواع دیگر متنوعسازی محقق شود.
در صورت علاقه مندی از مطالب زیر دیدن فرمایید: