گلاب گیری
“گلاب گیری”
سلامی با عطر خوش گل محمدی تقدیم به همگی در این مطلب همه اطلاعات
در مورد گلاب گیری برایتان جمع آوری کرده ایم.
از اینکه با سایت جستیر همراهید از شما ممنوم.
گلاب گیری کاشان
نام کاشان با گلابش گره خورده است
و تماشای مراسم گلابگیری هرساله عده زیادی را به کاشان میکشاند.
زمان گلابگیری در کاشان از اواسط اردیبهشت شروع میشود
و تا اواسط خردادماه (۱۵ اردیبهشت تا ۱۵ خردادماه)ادامه دارد.
بوی گل محمدی در شهر میپیچد و مستت میکند و همه اینها به لطف آمدن بهار است.
مراسم گلابگیری که امروز در کاشان لتان خوانده میشود
سابقه ای دراز دارد. داستان از این قرار است:
از صدها سال قبل(نقوش به جا مانده بر سفالینه های تپه سیلک، شعرها و سفرنامه ها وجود گل سرخ را در زمانهای دور تصدیق میکند)
با شکفتن گل های سرخ محمدی، زن و مرد و بزرگ و کوچک صبح زود از خانه بیرون میزنند و مشغول چیدن گل میشوند.
آنهایی که مزرعه ندارند برای دیگران گل می چینند
و آنهایی هم که فاقد وسایل گلابگیریاند،
گلهایشان را به دیگران میفروشند. گلابگیرها قسمتی از خانه شان را به انبار کردن گلاب اختصاص میدهند و آنچه باعث میشود
مراسم گلابگیری در شهرهایی مثل قمصر و نیاسر تماشاگران زیادی داشته باشد، شیوه سنتی گلابگیری است.
شیوه سنتی گلابگیری

به این شکل که وسایلی مثل دیگ، پارچ، قرابه، نی و شیشه در شیوه سنتی به کار میآید.
در گلابگیری به روش سنتی هر یک کیلو گلبرگ را با یک لیتر آب
در دیگی مسی میریزند و دیگ را روی هیزم میگذارند.
درپوش دیگ را میگذارند و با تعبیه واشر لاستیکی بین دیگ
و درپوش از نشست بخارها جلوگیری میکنند.
روی در دیگ سوراخی است که به لوله های استیل و آلومینیومی متصل است
و سر دیگر لوله، به ظرف مسی که پارچ است منتهی میشود.
بخارهای به وجود آمده ار تقطیر،
بعد از رد شدن از این لوله در پارچ مسیای که داخلش آب سرد وجود دارد،
سرد و گلاب به دست میآید. گلابی که بعد از ۵ تا ۷ ساعت زحمت به دست آمده.
زمان گلاب گیری در کاشان چه تاریخی است و در کدام شهرها برگزار میشود؟
از اواسط اردیبهشت تا دو سه هفته بعدش،
مهمانان زیادی برای تماشای مراسم گلابگیری راهی کاشان میشوند.
گلاب گیری قمصر:
قمصر در ۳۰ کیلومتری جنوب کاشان قرار گرفته
و هرچند که نام گلاب بیشتر با قمصر گره خورده
ولی در سایر شهرهای کاشان مثل نیاسر و روستاهایی همچون ون،
سده و وداقان نیز گلابگیری انجام میشود.
به خصوص در وادقان و ون در ۵۰ کیلومتری شمال کاشان،
جایی که باغ های زیادی دارد و گلاب غلیظتری نیز به دست میآید.
گلاب گیری نیاسر:
نیاسر که به کهن باغشهر ایران معروف است،
در ۳۰ کیلومتری غربی کاشان واقع شده
و جدا از مراسم تماشایی گلابگیری، آبشار نیاسر، بنای چهارطاقی روی تپه های غرب نیاسر و آتشکده نیاسر از جمله جاهای دیدنیاش هستند.
جایی که مختص کاشان است و نه هیج کجای دیگر دنیا.
گلاب گیری قمصر کاشان
چند سالی می شود که اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد ماه، شهر قمصر حال و هوایی دیگر به خود می گیرد
و سیل گردشگران را به خود می بیند
که آمده اند تا از طبیعت زیبای قمصر و مراسم چشم نواز گلابگیری بهره مند شوند.
قمصر، شهری است با جمعیت حدود 40 هزار نفر
که در 25 کیلومتری جنوب کاشان و در 40 کیلومتری شمال نطنز
و در درون دره ای سرسبز به طول 9 و عرض 4 کیلومتر واقع شده است.
حدود 20 کیلومتر که از اتوبان کاشان به طرف اصفهان بروید
تابلوی قمصر توجهتان را جلب می کند؛
به راست که بپیچید و چند کیلومتری جلوتر بروید،
آرام آرام کارگاه های گلاب گیری را می بینید
که اکثرا ورود را برای بازدیدکنندگان آزاد گذاشته اند
و شما می توانید داخل کارگاه بشوید و کنار دستگاه های گلاب گیری بایستید و روند کار را تماشا کنید و از عطر دل انگیز گل های محمدی لذت ببرید.
طبعیت زیبای قمصر، گردش در باغ های اطراف و دمی در سایه درختان استراحت کردن، بازدید از موزه و گشت زنی در کارگاه های گلاب گیری و خرید گلاب و انواع عرقیجات گیاهی، می تواند یک روز دل انگیز بهاری را برای شا به ارمغان بیاورد.
گلاب گیری
گلابگیری یکی از مراسمی است که همه ساله در ۱۴ استان ایران
به صورت عمده از اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد
(بر اساس شرایط آب و هوایی) و اقلیمی انجام میشود.
شروع آیین گلابگیری در ایران در ابتدای اردیبهشت است
و گلابگیران شهر میمند فارس در ٩٠ کیلومتری جنوب شرقی شیراز
به دلیل شرایط آب و هوایی همه ساله آغاز گر مراسم گلابگیری در ایران هستند
و همه ساله جشنواره گل و گلاب در شهرستان میمند فارس
از اوایل اردیبهشت آغاز میشود
و نهایتا پیش از رسیدن به پایان اردیبهشت کار برداشت گل سرخ محمدی
و گلابگیری نیز به پایان میرسد.
آیین گلچینی و گلابگیری و جشنواره گل و گلاب میمند سالیانه حدود ٢ میلیون نفر گردشگر را از سراسر کشور به ویژه استانهای جنوبی به این شهر میکشاند.
آیین گلابگیری در سایر مناطق کشور از جمله شهرستان
داراب و بخشهای مختلف شهرستان کاشان همچون قمصر و نیاسر
و روستای ده آباد از توابع شهرستان نطنز و شهر بادرود نیز جریان دارد .
در این مراسم که سالانه بیش از یک میلیون نفر گردشگر به خود جذب میکند،
از گلهای سرخی که در این مناطق کاشته شدهاند، گلاب تهیه میشود.
در کارگاه های گلابگیری شهرستان کاشان سالانه پانزده هزار تن گلاب سنگین تولید میشود.
گلاب گیری در خانه
روش ساخت و طرز تهیه گلاب در خانه
گلاب معروفترین نوع عرقیات است
که بعد از سکنجبین بیشترین مصرف را در بین مردم دارد.
این گلاب نوشیدنی های پرمصرف در طب سنتی از گل سرخ
از اواسط اردیبهشت تا اواخر خرداد رویش دارد گرفته می شود.
گلاب دارای طبع میانه تا حدودی رو به خنکی است
که خواص فراوانی برای درمان بسیاری از درد ها و بیماری ها دارد
و مقوی معده، قلب، کبد و اعصاب بوده و آرامبخشی قوی محسوب می شود.
این مایع خوشبو تحریک کننده جریان خون بوده
و بافت پوست را به تولید سلول های جدید تحریک می کند.
روش اول تهیه گلاب در خانه
دریک قابلمه بزرگ گلبرگ های رز را می ریزیم.
سپس تا بالاتر از سطح آن آب می ریزیم.
زیر قابلمه را روشن می کنیم و حرارت را کم می نماییم تا آب رنگ گل ها را بگیرد.
در یک آبکش ترکیب را می ریزیم و صاف می کنیم و اجازه ی دهیم تا خنک شود.
مقداری از عصاره ی گلاب در این روش با آب تبخیر خواهد شد.
روش دوم تهیه گلاب در خانه
داخل یک ظرف شیشه ای ضدحرارت گلبرگ ها را بریزید.
دو فنجان آب مقطر را می جوشانیم و روی گلبرک ها می ریزیم تا آب ذوی گلبرگ ها قرار گیرد.
اجازه می دهیم 30 دقیقه این ترکیب روی حرارت باقی بماند.
سپس محتویات کاسه را به کمک یک پارچه درون ظرفی دیگر صاف کرده و داخل شیشه ها می ریزیم.
شیشه ها را در یخچال قرار می دهیم و می گذاریم تا یک هفته بماند .
روش سوم تهیه گلاب در خانه
کتری بزرگی را روی گاز قرار دهید. دهانه کتری را به وسیله یک لوله به داخل ظرف بزرگ شیشه متصل کنید این لوله باید طویل باشد زیرا باید حد فاصل بین کتری و ظرف شیشه ای ظرف آب سرد قرار دهید و لوله را در این آب بگذارید تا عمل تقطیر انجام شود.
کتری را تا نیمه گلبرگ گل محمدی ریخته و آب بریزید طوری که روی گلبرگ ها را آب بگیرد.
سپس حرارت را روشن کنید تا آب به حالت جوشیدن در آید. سپس هنگامی که آب کتری تمام شد حرارت را خاموش کنید و محتویات لوله را درون یک ظرف خالی کنید و ظرف را در یخچال بگذارید.
روش چهارم تهیه گلاب در خانه
گلبرگ های گل رز را بشویید.
درون یک قابلمه بزرگ یک کاسه فلزی را برعکس در مرکز قابلمه قرار داده و گلبرگ های گل رز را کنار این کاسه بریزید.
یک کاسه دیگر را روی کاسه ای که به حالت برعکس قرار داده ایم می گذاریم.
سپس آب را به اندازه کافی در قابلمه اضافه کنید طوری که آب وارد کاسه دوم نشود.
درب قابلمه را برعکس بگذارید.
حرارت را روشن کنید تا آب جوش آید.
پس از به جوش آمدن آب روی درب معکوس مکعب های یخ را قرار دهید تا بخار ایجاد شده سریعتر به مایع تبدیل گردد و درون کاسه بریزید.
یخ تا آماده شدن گلاب باید روی در قابلمه یخ باشد و در صورتی که یخ تبخیر شد دوباره چند تکه یخ روی آن قرار دهید. بگذارید 20 تا 30 دقیقه محتویات داخل قابلمه بجوشد.
سپس وقتی گلبرگ های گل رز سفید شدند، زیر گاز را خاموش کنید.
کاسه را از دورن قابلمه خارج نمایید و اجازه دهید تا گلاب خنک شود.
آب گل رز رادرون بطری بریزید و در یخچال بگذارید.
در صورت نداشتن کاسه فلزی از سنگ تمیز زیر کاسه دوم استفاده کنید.
کاسه ای که در داخل قابلمه استفاده می کنید باید طوری باشد که بتوانید در قابلمه را بر عکس روی آن بگذارید.
گلاب خانگی را می توانید به مدت 10 روز در یخچال نگهداری کنید.
گلاب گیری با گل خشک
خواص دارویی گل محمدی و فواید چای گل محمدی
گل سرخ یا گل محمدی نام نوعی گل رز است که نماد عشق و زیبایی بوده و عطر بی نظیری دارد و از آن گلاب می گیرند. علاوه بر عطر استثنایی این گیاه ، خواص دارویی آن نیز از دیرباز شناخته شده است. گل سرخ دارای مزایای زیادی برای سلامتی، زیبایی پوست و مو است. گل محمدی را به شکل های مختلف از جمله چای و دمنوش گل محمدی، روغن گل محمدی و گلاب نیز استفاده می شود.
منبع : ویکی پدیا
دیگر موارد سایت :